Collectief een huis bouwen

Lelystad geeft bouwers zélf de regie over nieuwbouwprojecten. Met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) bouw je samen met toekomstige buren aan een buurt of project passend bij jullie gezamenlijke wensen. Denk aan een gezamenlijke binnentuin of ecologisch ontwerp. CPO biedt voordelen én verbindt. Ontdek hoe je mét subsidies en professionele begeleiding een project opstart. 

Voordelen van CPO

  • Meer keuzevrijheid en kostenbesparing door invloed op het ontwerp en bouwproces.
  • Gezamenlijke inkoop scheelt (materiaal)kosten.
  • Mogelijke subsidies. Informeer naar de mogelijkheden voor subsidie.

Let op: CPO is tijdsintensief en vraagt aardig wat voorkennis. Daarom is het handig eerst advies in te winnen bij een CPO-expert of bouwbegeleider.

Hoe CPO opstarten?

Richt een vereniging op en dien gezamenlijk een aanvraag voor een omgevingsvergunning in. Kies een architect plus aannemer en laat je begeleiden door een zelfbouwadviseur. CPO-projecten moeten wel aan bepaalde spelregels voldoen. 

Spelregels

  • Een CPO-initiatief moet uit minstens vijf woningen bestaan.
  • Het bouwplan moet vooraf worden goedgekeurd.
  • De gemeente wijst speciale locaties voor CPO-bouw aan.
  • Groepsbouw is alleen bedoeld voor particulieren, niet voor projectontwikkelaars.

In Warande groeit nieuw woongeluk

CPO De Elzen mag 15 unieke huizen bouwen in het jongste deel van Warande: tussen water en groen. Dit collectieve woonproject biedt ruimte voor maximaal 15 woningen. De vergunningen zijn aangevraagd, de plannen krijgen vorm. Nog even, en hier groeit een plek waar woongeluk en natuur alle ruimte krijgen. De toekomstige bewoners kunnen dan ook niet wachten om de eerste paal de grond in te slaan. Lees meer over dit avontuur.

Lees meer over CPO Elzen
Bewoners van CPO De Elzen in Lelystad